Wat vooraf ging,

In 1987 ben ik afgestudeerd aan de Hoge School Midden Nederland als verpleegkundige.
Tijdens mijn werk als verpleegkundige in de oncologische zorg en later als praktijkverpleegkundige in de zorg voor vluchtelingen was mijn doel mensen te begeleiden zodanig dat zij in een veranderde situatie optimaal de autonomie konden behouden. Een beweging naar de ander toe die ik met veel plezier heb gemaakt.
Begin 2005 werd ik nieuwsgierig naar de omgekeerde beweging van binnen naar buiten. Iets creŽren uit het niets. Niet omdat iemand daar naar vraagt, maar omdat het vanuit mijzelf komt. Gedurende mijn werk als verpleegkundige heb ik stukjes meegelopen met mensen tijdens bijzondere periodes in hun leven.
Dit heeft mij mede gevormd en verrijkt. Een patiŽnt in het Antoni van Leeuwen-
hoek ziekenhuis zei eens n.a.v. zo'n contact; 'ships pass by in the night'.
Deze uitspraak zegt veel over het werk als verpleegkundige. Het resultaat is vrij ongrijpbaar en lijkt meer van voorbijgaande aard. Misschien komt ook daar vanuit mijn behoefte iets zichtbaars te maken. Creatieve fotografie was eerder al een manier voor mij om bijzondere details in portet en cultuur uit te lichten en vast te leggen. Schilderen gaat nog een stapje verder. Ik kies zelf een detail en vergroot het uit. De Amsterdamse beeldend kunstenaar Rien Verschuur heeft aan de wieg van mijn schilderwerk gestaan. Zijn abstracte, figuratieve werk , waarin thema's als beweging van het licht en kleur een glas in lood achtig effect geven, gaven mij het startsein om met schilderen te beginnen. Zijn enthousiasme over mijn werk ondersteunde mij een eigen richting te vinden.


Irene aan het werk